Dogajalo se je

Preventiva pred okužbo s koronavirusom

12.03.2020

Preventiva pred okužbo s koronavirusom

Obvestilo za udeležence in obiskovalce Ljudske univerze Krško in Večgeneracijskega centra Posavje

V okoliščinah, kot je pojav nove bolezni, je zelo pomembno, da se z novo boleznijo seznanimo in se opolnomočimo za samozaščitno ukrepanje. Novi koronavirus je zelo nalezljiv, najboljši ukrep za preprečevanje širjenja okužbe je preventiva.

Pri prepečevanju okužbe s korona virusom je tako, kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, zato pozivamo vse obiskovalce in zaposlene, da dosledno upoštevajo napotke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ): 

  • Roke si skrbno umivamo z milom in vodo, še posebej po kihanju in/ali kašljanju.

  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke z najmanj 60 % etanola.

  • Preden zakašljamo ali kihnemo, si pokrijemo usta in nos z robčkom ali zakašljamo in kihnemo v zgornji del rokava in ne v svojo dlan.

  • Pazimo, da se z rokami ne dotikamo oči, nosu in ust.

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi in poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

  • Redno čistimo in po potrebi razkužujemo predmete in površine, ki se jih pogosto dotikamo (npr. kljuke, pulti, vse dostopne površine sten in oken, straniščna školjka, pipe umivalnikov ipd.).

  • Odsvetujemo splošno uporabo zaščitnih mask. Zaščitne maske so namenjene zdravstvenim delavcem, ki prihajajo v stik z osebami s sumom na okužbo, ter bolnikom, da zaščitijo druge pred širjenjem bolezni.

  • Prosimo vse, ki so se morda vrnili s teh območij ali bili v tesnem stiku z osebo, ki ima potrjeno okužbo z novim koronavirusom virusom, da ostanejo doma, o tem obvestijo svojega zdravnika in ne hodijo na Ljudsko univerzo Krško in v Večgeneracijski center Posavje.

Več informacij je na spletni strani NIJZ:

https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019

V ta namen NIJZ vseskozi zagotavlja aktualne informacije za splošno in strokovno javnostna spletni strani NIJZ www.nijz.si in kanalih družbenih omrežij, poleg tega sta vsak dan med 9. in 17. uro odprti telefonski številki za splošno javnost 031 646 617 in 031 619 118, na kateri je zdravnik na voljo za pogovor z zaskrbljenimi prebivalci in jim skuša odgovoriti na njihova specifična vprašanja.


Vse objave
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Ljudska univerza Krško javna organizacija za izobraževanje odraslih v Posavju, Brezplačna izobraževanja, Delavnice
Evropski socialni sklad

Naročite se na e-novice